Att tjäna pengar på YouTubes marknadsplats för översättning

När YouTube i november 2015 lanserade sin översättningstjänst, erbjöd man fyra val till sina upphovsmän – att göra sina egna översättningar, använda automatisk textning genom Google Translate, använda användarbasen för fri flerspråkig översättning genom frivilligt forum, eller anlita professionella översättare genom den egna marknadsplatsen för översättning.

Sedan dess uppger YouTube att man har tagit emot över 900 000 översättningar av text och undertext till videor. Med gratis översättning tillgänglig på många språk skulle marknadsplatsen utgöra ...

Läs mer →
0

Så försöker en jordansk familj rädda det arabiska språket – en tecknad serie i taget

När Luma Adani och hennes man, Ibrahim Taha, försökte roa sin nyfödde son med pedagogiska och arabisktalande tecknade serier på YouTube, märkte de att han blev rastlös. När de bytte språk till engelska, fångade dock filmerna och sångerna sonens intresse.

”Hans sinnesstämning förändrades och han blev uppsluppen, men det var irriterande eftersom vi vill att Adam ska tycka om sitt modersmål, ett språk som vi är stolta över” säger Luma, 29. ”Vi kunde inte finna tilltalande arabisktalande filmer ...

Läs mer →
0

Konstnärens liv genom ett översatt språk

I en värld som är synnerligen globaliserad blir konstnärer tvungna att kommunicera med den internationella konstvärlden på ett språk som inte är deras modersmål. Att upprätthålla ett arkiv av översatta biografier, utställningshistorik, kritikers bedömningar av verken och konstnärens egna uttalanden, är en nödvändig förutsättning för att kunna marknadsföra en konstnär på den internationella scenen. Som vi alla känner till är engelska det mest gångbara språket i världen och språket som det viktiga materialet översätts till. Man överdriver ...

Läs mer →
0

En mans strävan att bevara det judisk-irakiska språket

På fredagsmorgnar har Oded Amit, i sin undervisning kring den babyloniska judendomen, lärt en mindre grupp israeler att tala sina förfäders språk, judisk-irakiska. Amit, 70 år, föddes och växte upp i Bagdad där judisk-irakiska var det språk som hans mor uppfostrade honom med.

”Det är ett vackert språk som är rikt, fyllt av visdom och fyndigheter, men som nu håller på att dö ut”, berättade Amit för Al-Monitor. ”Det jag försöker göra, kanske en desperat handling, är att bevara en ...

Läs mer →
0

Hebreiskans historia – en vetenskaplig och engagerande berättelse om språket

Lewis Glinert är författaren som lyckats skriva en avhandling om hebreiska utan att använda en enda hebreisk bokstav i texten. Däremot syns hebreiska i illustrationerna, bland annat i en sida från Franz Kafkas hebreiska anteckningsbok. Mycket riktigt tillkännager också Glinert i början av sin detaljrika och fullkomligt fascinerande bok att det “inte så mycket är en bok om vad hebreiska ord betyder, utan snarare vad det hebreiska språket betytt för dess användare”.

En annan kuriositet återfinns i det faktum ...

Läs mer →
0

En karta över de lexikala avstånden mellan Europas språk

En finnländare och en spanjor kommer in på en bar. Hur inleder de ett samtal? Att någon av dem skulle tala den andres språk verkar högst osannolikt, likaså att båda två skulle tala en tillräckligt bra franska, tyska, esperanto eller ryska – språk som alla haft som ambition att bli Europas lingua franca.

Nej, finnländaren och ...

Läs mer →
0

Vilket språk ska ditt barn läsa för att lyckas?

Idag finns det 7099 kända språk i världen. Att välja vilket av alla dessa som våra barn ska lära sig som andraspråk är ett viktigt beslut, samtidigt ett beslut som kanske ofta baseras mer på känslor än fakta.

Det finns ett flertal olika sätt att resonera kring vilket språk vi bör erbjuda i skolan. Forskning visar att barn i australiensiska skolor kanske inte alltid läser de rätta språken.

De vanligast förekommande språken i världen

Om vi enbart ser till antalet människor som ...

Läs mer →
0

De här passionerade lettiska lingvisterna vägrar förlora sitt språk

Liviska må vara utdött som modersmål men det används fortfarande för att skriva poesi.

Klockan är 20:30 i Kolka i Lettland och det finns bara ett ställe där ljuset är tänt. En affär säljer livsmedel och jordbruksprodukter, men mest säljs öl, rad på rad med maltdrycker i enlitersflaskor i plast. Utanför står ett gäng ungdomar och dricker i skuggorna.

Kolka ligger vid udden där Lettland sticker ut i Östersjön och var en gång en livlig fiskestad och ett av det inhemska folket ...

Läs mer →
0
Page 1 of 5 12345
error: Innehållet är skyddat